„Pentru desăvârșirea vieții este necesară imitarea lui Hristos” – Sf. Vasile cel Mare
Specializarea “Teologie Ortodoxă Pastorală” și în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă Alba Iulia are ca scop formarea duhovnicească a reprezentanților sfinților Apostoli în zilele noastre, mesagerii Cuvântului lui Dumnezeu într-o lume în care sufletul omului are o nevoie tot mai mare de ocrotire, căință și pocăință. „Nu e de ajuns să ne spovedim doar în fața lui Dumnezeu; se cuvine să ne spovedim de asemenea și în fața celor ce au primit de la Dumnezeu puterea de a spovedi.”, spunea Fericitul Augustin. Găsim așadar mai mult decât necesară această formare duhovnicească de care au parte cei ce aleg să urmeze această sfințită cale, având speranța și convingerea că Dumezeu își va face lucrarea prin cei ce urmează cuvântul Lui, ghidându-i și călăuzindu-i în misiunea de a arăta lumii că El este soluția la problemele actuale ale societății în care trăim. Totodată, găsim că formarea spirituală a individului, nu neapărat cu scopul de a urma calea preoției, este la fel de necesară în condițiile în care lumea suferă schimbări cu care omul nu ar putea ține pasul, lipsit fiind, printre altele, de o pregătire spirituală adecvată. Cu gândul că liniștea sufletească și încrederea în Dumnezeu sunt cele mai importante însușiri pe care le putem avea pe parcursul vieții noastre, tragem nădejde că le vom dobândi, împreună, prin curaj și credință.
Secția de Teologie Pastorală oferă studenților, încă din timpul facultății, posibilitatea angajării pe postul de cântăreț bisericesc, acest lucru contribuind la dezvoltarea profilului moral și intelectual al viitorilor preoți, prin contactul direct cu rânduiala bisericească și viața de parohie. Cei licențiați în domeniul Teologie Pastorală au posibilitatea integrării sacerdotale, prin hirotonia întru diacon, preot și episcop, fiind capabili să asigure pastorația eficientă a credincioșilor și consilierea acestora, potrivit normelor doctrinare și morale ale Bisericii Ortodoxe.
Prin adăugarea modulului pedagogic, absolvenții dobândesc competențele necesare predării disciplinei Religie Ortodoxă, în învăţământul primar, gimnazial, preuniversitar şi universitar, reușind să formeze buni creștini, oameni echilibrați și cu dragoste de Dumnezeu.
În cadrul facultății se formează și specialiști cercetători ce îmbunătățesc și dezvoltă concepte, teorii și metode operaționale, aplicând cunoștințe, sisteme și metode în domeniul teologiei.
Programul de Teologie Ortodoxă Pastorală se bazează pe studiul principalelor discipline teologice: Teologie Dogmatică, Simbolică și Fundamentală, Studiul Noului și Vechiului Testament, Muzică Bisericească, Limbi Clasice (Greacă și Latină), aceste materii de studiu având ca scop dezvoltarea intelectuală şi morală a studentului. Este, de fapt, un exerciţiu al cunoaşterii care angajează dialogul dintre discipline de natură teologică, filosofică, de istorie a religiilor în general şi a creştinismului în special, știinţe biblice, istorice, sistematice sau practice. Prin îmbinarea lor programul de Teologie Pastorală oferă studentului o dezvoltare armonioasă, o cultură vastă, puternic articulată în realităţile cotidiene.
Paleta completă cuprinde: Studiul Vechiului Testament, Studiul Noului Testament, Istoria Bisericească Universală, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, Patrologie, Istoria și Spiritualitatea Bizanţului, Misiologie Ortodoxă, Istoria şi Filosofia Religiilor, Teologie Liturgică, Catehetică și Omiletică, Teologie Dogmatică, Simbolică și Fundamentală, Morală Creștină, Teologie Pastorală, Drept Canonic Bisericesc, Formare Duhovnicească, Limba Greacă, Limba Latină, Limba Engleză, Muzică Bisericească.
Pe lângă partea de cursuri teoretice, programul integrează și cursuri practice: Practică Liturgică, Practică Omiletică și Practică Muzicală.
Modulul disciplinelor practice este foarte dezvoltat. În acest sens, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia a creat o serie de parteneriate încheiate cu factori direct interesaţi din ţară (organisme de profil: Mitropolia Ardealului, Arhiepiscopia Ortodoxă din Alba Iulia, Protopopiatele Ortodoxe din cadrul eparhiei amintite anterior și cu parohiile din mediul urban şi rural cuprinse în eparhia de Alba Iulia. De asemenea, amintim faptul că există parteneriate și cu o serie de Organizații Non-Guvernamentale sau cointeresate: una dintre ele este Filantropia Ortodoxă din Alba Iulia, cu care avem o serie de proiecte privind problemele sociale prezente în comunitate și, totodată, numeroase activități privind dezvoltarea personală și orientarea morală a tinerilor.
Există instituții naționale și internaționale cu care dezvoltăm expertize comune legate de câmpul nostru de competențe. De exemplu, în organizarea Simpozioanelor Internaționale pe care le realizăm anual, amintim o serie de parteneriate pe care le-am încheiat cu: Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliul Județean Alba, Episcopia Ortodoxă a Devei și Hunedoarei.
La nivel european, avem încheiate o serie de colaborări cu instituții de învățământ superior: facultățile de Teologie Ortodoxă din Sofia (Bulgaria), Veliko Târnovo (Bulgaria), Pafos (Cipru) și facultățile de Teologie din Bamberg și Koblenz (Germania), Wroclaw (Polonia). Pe lângă acestea, mai avem parteneriate de practică și cu o serie de parohii și mănăstiri din Uniunea Europeană: Monastero Ortodosso „San Giovanni Theristis” din Bivongi (Italia), Parohia „Sfântul Prooroc Zaharia și Dreapta Elisabeta” din Bodilla del Monte-Brunete (Spania), etc.
Facultatea de Teologie oferă posibilitatea de continuare a studiilor prin două programe de Masterat şi, de asemenea, Studii Doctorale. Masteratul dezvoltă două linii, cel de Mediere Interculturală și Interreligioasă (profesional) și Teologie Comparată (de cercetare). Acestea aplică și dezvoltă tehnici de muncă eficiente, în echipe multidisciplinare, pe diverse paliere ierarhice, respectând principiile de credință ortodoxă. De asemenea, formulează strategii de optimizare a pregătirii profesionale continue, prin actualizarea conținuturilor învățării și aplicarea noilor tehnologii informatice.
În ceea ce privește Școala Doctorală de Teologie, ea reprezintă o structură instituțională academică și își propune promovarea și realizarea excelenței în cercetarea teologică. Avem o gamă variată de câmpuri de cercetare: Dogmatică, Misiologie Ortodoxă, Teologie Liturgică, Muzică Religioasă, Catehetică și Omiletică, Morală Creștină. Există o școală internațională de vară a doctoranzilor (cu participarea a numeroși doctoranzi din țară, a căror studii sunt publicate anual, într-un volum colectiv).
Exigențele cercetării doctorale dezvoltă pe de-o parte conceptul de internaționalizare, iar pe de altă parte, se realizează integrarea în fluxul internațional al cercetării.
Rata de angajare la finalul studiilor este ridicată, iar din timpul facultății, parte dintre studenți sunt angajați pe diferite posturi neclericale: cântăreț bisericesc, paraclisier, îngrijitori de Biserici. Acest lucru este posibil având în vedere puterea de absorbţie în acest domeniu prin structurile de profil: Arhiepiscopii, Episcopii, Protopopiate, Parohii şi ONG-uri, unde s-a identificat o nevoie crescută de resursă umană.
Cei licențiați în domeniul Teologie Pastorală au posibilitatea integrării sacerdotale, prin hirotonia întru diacon, preot și episcop, fiind capabili să asigure pastorația eficientă a credincioșilor și susținând misiunea creștină în instituțiile publice de stat: armată (preoți militari), spitale, penitenciare (preoți capelani), aziluri de bătrâni, case de copii, etc.
Prin finalizarea modulului pedagogic, absolvenții pot să devină profesori în învăţământul primar, gimnazial, preuniversitar şi universitar. Dobândind cunoștințe pe paliere multiple, foarte mulți absolvenți ai Facultății de Teologie ajung să ocupe anumite poziții cheie în diverse domenii din mediul privat sau de stat.