Durată studii
4 semestre
Scurtă prezentare a programului
• Formarea de personal clerical și neclerical specializare în înțelegerea, analiza și interpretarea științifică a fenomenului religios;
• Obiectivele programului:
• formarea deprinderilor de investigare științifică a diferitelor forme de manifestare socio-religioase a principalelor tradiții confesionale creștine, în contextul istoriei și tradiției lor sociale, culturale și artistice; angajarea unui dialog interreligios și interrconfesional public, fundamental pe principii și valori comune pentru cultivarea dezvoltării, respectului și diversității religioase într-o societate pluralistă; promovarea valorilor evanghelice într-o angajare pozitivă, comparativă și euristică față de valorile celorlalte confesiuni creștine, într-o analiză critică și reflexivă fată de propria credință, în special a celei Ortodoxe.
Calificări și profesii la absolvire (conform Clasificării ocupațiilor din România)
COR: 2636
• Specialisti în religie, în special în domeniul cercetării teologiei ortodoxe în raport cu celelalte confesiuni creștine;
COR: 231 (condiționat de absolvirea modulului psihopedagogic, nivel 11 )
• Pregătește specialiști în predarea Religiei și a Istoriei Religiilor; Profesori pentru învățământul secundar și universitar
Principalele discipline studiate
Geopolitica religioasă: Islam, Iudaism şi Creştinism în dialog; Mesajul doctrinar al icoanei pentru mileniul al treilea dintr-o perspectivă interconfesională; Religie si politica in Romania interbelica. Perspectiva comparata; Mistică și mistagogie în leitourghia Răsăritului creștin; Etica și morala la profeții mari: context istoric și contemporaneitate; Teme teologice în dialogul ecumenic contemporan. Evaluări și perspectivă; Catehismele moderne și confesionalismul; Privire comparată asupra tradițiilor ascetice, mistice și liturgice din orientul creștin (bizantini, armeani, copți, etiopieni, sirieni și latini.
Aspecte privind practica profesională
Practica se efectuează comasat după încheierea activităților didactice directe din semestrul al II-lea. Practica pentru studenții înmatriculați la programul de master de cercetare se va desfășura, pe câte posibil, în unități de cercetare științifică, în centrele de cercetări și în laboratoare de cercetare UAB. Colocviul de practică va avea loc în ultima săptămână a lunii septembrie.
Posibilități de continuare a studiilor (masterat, doctorat)
Școala Doctorală de Teologie, prin cei 11 conducători de doctorat și prin programele de studiu aferente, acoperă sau vastă arie de cercetare, de la teologie sistematică și bioetică (istoria și filosofia religiilor, dogmatică, morală, etica vieții), la teologia liturgică, etc.
Oportunități de angajare pe piața muncii
Rata de angajare la finalul studiilor este ridicată. Acest lucru este posibil de a vedea puterea de absorbție în acest domeniu prin structura de profil: Arhiepiscopii, Episcopii, Protopoiate, Parohii, Inspectorate Școlare, ONG-uri, unde sa identificat o nevoie crescută de resursă umană.