Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia te invită în lumea artelor. Mai concret despre ce este vorba? Dincolo de orice retorica aş dori să facem împreună un exerciţiu de imaginaţie în care tu să fii cel care crează, imaginează, alege propria metodă de lucru şi definitivează un proiect în formă şi culoare. În facultatea noastră funcţionează, alături de alte programe de studiu de licenţă, masterat şi doctorat, şi un program de studiu de licenţă care poartă denumirea de Artă Sacră. Am dori ca nişa lui de dezvoltare să fie pe tehnica mozaicului. Nu vrem să ne lăudăm dar suntem singurii în România care au conceput şi activat un astfel de program de studii într-o Facultate de Teologie. Deci, dragul meu, în trei ani de zile ai posibilitatea să deţii instrumentele teroretice şi practice care te vor ajuta să lucrezi în tehnica mozaic. Arta Sacră- Mozaic are o puternică componentă de creativitate şi provocare. Chiar crezi că punctul este ceea ce vezi ? Punctul este ceea ce gândeşti sau crezi despre ceea ce vezi. Cu alte cuvinte lărgim foarte mult realitatea personală a cunoaşterii. Arta tocmai aceasta ne descoperă, realitatea în multitudinea ei de înţelesuri, iar în decriptarea straturilor de realitate suntem împreună o familie, studenţi şi profesori (cu cele mai înalte calificări în domeniu). Aşadar, trei ani de studiu, volum mare de practică, desen, iconografie, tehnici şi stiluri, materiale de lucru oferite de facultate, aceasta este radiografia iniţială a programului de studii Artă Sacră. Dar, vino şi vezi !
Calificarea pe care o poţi obţine în urma absolvirii programului de licenţă Artă Sacră din cadrul Facultăţii de Teologie din Alba Iulia se regăseşte în spectrul Specialişti în arte vizuale (COR 2651) şi Specialişti în domeniul religios (COR 2636). Mai concret ce înseamnă Specialişti în arte vizuale? Conform reglementărilor în vigoare specialiştii în arte vizuale creează lucrări de artă prin pictură, desen sau alte tehnici asemănătoare. În cazul nostru mozaic. Deci la finalul studiilor vom avea posibilitatea de a alege una din ocupaţiile: artist plastic, grafician, pictor sau lucrător în tehnica mozaicului.
Pachetul de discipline pe care îl propunem în cadrul programului de studiu este în concordanţă directă cu rezultatele pe care dorim să le obţinem la nivel de calificări şi ocupaţii. Disciplinele sunt în aşa fel selectate şi ordonate în planul de învăţământ astfel încât Arta Sacră să fie accesibilă tuturor. Oricum, să ştii că ai puterea de autodepăşire iar drumul acesta este marcat de seturi de cunoştinţe variate. Pornim de la simplu la complex, de la general la particular ţinând cont în primul rând de cine eşti tu ca viitor student, de profilul tău intelectual, de preocupările tale, astfel încât să construim împreună un viitor. Vom pătrunde împreună în ceea ce înseamnă universul artei, universul vizual al istoriei creştinismului pentru ca în parelel să descoperim împreună anatomia artistică, studiul culorii şi al desenului pentru iconografie, tehnici şi stiluri de lucru sau arta monumentală a mozaicului. Totul are verificare imediată, practică, pentru că practica este confirmarea înţelegerii artistice, în cazul de faţă. Prin intermediul disciplinelor studiate vrem să oferim înţelegerea unui spaţiu care a creat şi crează cultură şi civilizaţie: spaţiul bizantin.
Partenerii noştri de practică sunt instituţii credibile din România şi străinătate cu o bogată expertiză în domeniu: Universitatea Aristotel din Tesalonic, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj Napoca, Museikon din Alba Iulia, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Muzeul Unirii din Alba Iulia, Facultatea de Teologie din Târnovo, Bulgaria, şi deasemenea instituţii administrative locale şi centrale ale statului român direct interesate în dezvoltarea actului de cultură.
Parteneriatul cu Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii Aristotel din Tesalonic se doreşte a fi unul productiv şi de lungă durată. Până în prezent s-a concretizat într-o excursie de documentare care a avut ca obiectiv cunoaşterea şi valorificarea ştiinţifică a patrimoniului cultural şi spiritual bizantin din nordul Greciei. În acest sens am analizat ştiinţific, in situ, morfologia iconică de inspiraţie bizantină cum se reflectă în monumentele Tesalonicului. Ne-am dat seama de riscul pe care îl presupune o abordare pasivă a monumentelor şi în acelaşi timp am încercat să conştientizăm nevoia unei reflexivităţi critice în evoluţia artei şi domeniilor ei în cursul istoriei. Din această perspectivă mozaicul devine o ecuaţie a legăturii dintre pictură şi eternitate. În cadrul aceluiaşi parteneriat s-au cercetat elemente din cadrul aceluiaşi curent, de data aceasta din Muzeul de Artă Bizantină din Tesalonic. Studenţii nostri au beneficiat de posibilitatea de a face cunoştinţă cu arta bizantină din provincia Kastoria, unde s-a păstrat morfologia iconică şi arhitecturală, aproape neatinsă specifică secolelor VIII-X d.H.
Museikonul este cel mai nou muzeu românesc dedicat artei religioase. În galeriile lui se împleteşte memoria istoriei cu frământarea interioară a oamenilor de bine care doresc să transmită generaţiilor viitoare un ADN cultural şi spiritual cât mai curat, mai identic cu ceea ce suntem şi am devenit noi ca naţiune. În acest spaţiu desfăşurăm cursuri, vernisaje, diferite expoziţii, pentru că arta este aici la ea acasă.
Muzeul Etnografic al Transilvaniei găzduieşte deasemenea expoziţii, vernisaje şi alte manifestări specifice artelor. Selectate riguros, cu discernământ şi probitate ştiinţifică, în urma unor îndelungate campanii de cercetare, de către trei generaţii de muzeografi etnografi, stimulaţi de devotamentul profesional al unor personalităţi marcante construcţiile expuse în cadrul acestui muzeu se numără printre cele mai vechi şi mai valoroase monumente de arhitectură din patrimoniul etnografic al României. Dezvoltarea unui astfel de parteneriat trasează un orizont valoric secţiei de Artă Sacră prin aceea că ea, disciplinele şi studenţii noştri, devin parte integrantă acestui tip de conştiinţă naţională.
Vechimea, importanţa, forţa simbolică a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva sunt reperele pentru care, parte din manifestările secţiei de Artă Sacră din Alba Iulia se desfăşoară în acest cadru: expoziţii tematice, sesiuni ştiinţifice, vernisaje, mese rotunde.
Parteneriatele naţionale şi internaţionale sunt într-un proces de dezvoltare (inclusiv mobilităţi Erasmus). Intenţia noastră este a începe o colaborare pe termen lung cu institutele de cercetare de profil din Ravenna şi Venezia, dar şi cu alte centre, care au prezervat in situ artă vizuală şi arhitecturală de inspiraţie bizantină. Prin aceasta programele de cercetare asociate Artei Sacre sunt integrate fluxului internaţional de cercetare, constituind astfel premisele unei dezvoltări armonioase, naturale.
În momentul de faţă, respectiv anul 2019, secţia noastră este la al doilea an de la obţinerea autorizării de funcţionare. Ca al doilea nivel de studii Facultatea noastră oferă două programe de masterat: Teologie Comparată şi Mediere Interculturală şi Interreligioasă. Primul masterat este de cercetare iar al doilea este un program de masterat profesional. Strategia de dezvoltare la nivel de resurse umane precum şi la nivel instituţional, pe termen mediu şi lung, are ca obiective principale înfiinţarea unui program masteral în profilul artelor vizuale (artă sacră-mozaic) precum şi a unei Şcoli Doctorale asociate programului. În cadrul celor două programe de masterat susţin cursuri şi discipline aplicative cadre didactice performante din România cât şi din străinătate. Profesorii noştri au beneficiat de formări de lungă durată în străinătate, unii şcoliţi în Elveţia sau Germania, alţii în Franţa, Italia sau Grecia. Profesorii din străinătate care susţin cursuri la facultatea noastră sunt personalităţi recunoscute în domeniu: Mark Cherry (Universitatea Saint Edward’s University din Texas), prof. Balcarek Petr (Institutul de Studii Bizantine din Olomouc, Cehia), Mariyan Stoyadinov (Facultatea de Teologie din Târnovo) şi alţii.
La finalul absolvirii programului de licenţă Artă Sacră din cadrul Facultăţii de Teologie din Alba Iulia angajarea se va face în relaţie directă cu nomenclatorul Clasificării Ocupaţiilor din România: Specialişti în arte vizuale (COR 2651) şi Specialişti în domeniul religios (COR 2636). Deci la finalul studiilor vom avea posibilitatea de a alege una din ocupaţiile: artist plastic, grafician, pictor sau lucrător în tehnica mozaicului.