Arta mozaicului bizantin
Programul de master Arta mozaicului bizantin oferă absolvenților capacitatea de a utiliza mai multe modalităţi de exprimare artistică, aplicate la caracteristicile stilului bizantin, în special cele cu privire la tehnica mozaicului şi tehnica aplicării frescei. Prin astfel de metode se pot crea premisele „antrenării” vocaţiei artistice a studenţilor, în vederea exprimării creativităţii artistice în cadrele canonice ale iconografiei. Totodată, mulţumită tiparului de formare ales, pot apărea şi conexiuni între diferitele materialităţi artistice, pentru obţinerea unor viziuni plastice alternative, proprii exprimării vizuale a transcendentalităţii, cu aspecte culturale deosebite. Un alt obiectiv al acestui program de master este de a pregăti specialiști care să poată cerceta și analiza lucrări artistice, aspect relevant având în vedere potențialul istoric al zonei și multitudinea de situri istorice existente. Acest program se adresează în primul rând absolvenților specializării Artă Sacră, oferindu-le acestora oportunitatea de a-și completa pregătirea profesională.
Calificări și profesii la absolvire (conform Clasificării ocupațiilor din Romania)
Ocupația | Cod COR/ISCO-08 |
Artist plastic | COR 265102 |
Pictor | COR 265106 |
Artist conceptual | COR/ESCO: 2651.5 |
Principalele discipline studiate
Principalele discipline studiate în cadrul acestui program sunt: Artă Sacră – Evoluție, tehnici și stiluri, Paleotehnica artei murale- mozaic, Iconografia artei contemporane, Teologia icoanei bizantine, Explorări în arta mozaicului, Etica conservării și restaurării.
Aspecte privind practica profesională
Practica se efectuează comasat după încheierea activităților didactice directe din fiecare semestru și se normează săptămânal. Practica pentru studenții înmatriculați la programe de master profesional se poate efectua în instituțiile și organizațiile în care sunt încadrați în muncă masteranzii (dacă își desfășoară activitatea în domeniul programului de masterat sau dacă organizația respectivă are departamente în domeniul programului de masterat) sau, în situația în care nu au loc de muncă, în organizații din domeniu.
Posibilități de continuare a studiilor (masterat, doctorat)
În viitorul apropiat se intenționează crearea școlii doctorale în domeniul Arte vizuale pentru ca, în felul acesta, ciclul de formare să fie complet (licență, masterat, doctorat). Acest deziderat este necesar și pentru formarea de cadre didactice proprii necesare programului.
Oportunități de angajare pe piața muncii
Analiza pieței muncii din zonă a certificat o cerință de perfecționare a anumitor categorii profesionale din domeniul Arte vizuale. S-a constatat nevoia de acoperire cu specialiști a trei calificări: artist plastic, artist conceptual și pictor. Dintre absolvenții domeniului de licență Arte vizuale mai mult de jumătate sunt încadrați în câmpul muncii în domeniul pentru care s-au pregătit sau intenționează să schimbe domeniul în care activează cu cel artistic în care s-au calificat. Angajatorii din zonă chestionați – directori de școli, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia, ai Primăriei Alba Iulia și ai Inspectoratului Școlar Județean Alba – au arătat faptul că au angajat absolvenți ai programului Artă Sacră din cadrul Facultății noastre și că este nevoie pe piața muncii de oameni bine pregătiți, deziderat care poate fi atins prin absolvirea unui program de masterat în domeniu.