DESCOPERĂ FACULTATEA DE TEOLOGIE ORTODOXĂ A UNIVERSITĂȚII „1 DECEMBRIE 1918” DIN ALBA IULIA
După o perioadă de grea încercări pentru Biserică în timpul perioadei comuniste au apărut premisele reorganizării învăţământului teologic în condiţiile noilor termeni de libertate ca realitate imediată Revoluţiei din 1989. Un tip de libertate care vine în relaţie directă cu responsabilitatea. Cum memoria acestor plaiuri albaiuliene este încărcată de semnificația chipurilor mărețe ale înaintașilor și ale marilor momente care au marcat decisiv nu numai istoria națională, ci și pe cea europeană, devenind un soi de memorie arhetipală, Alba Iulia nu putea rămâne fără teologie și fără istorie. Conștienți de această dublă dimensionare a spiritului bălgrădean, la Alba Iulia vorbim de primele două facultăți membre fondatoare ale Universității „1 Decembrie 1918”: Facultatea de Teologie și Facultatea de Istorie. Un drum frumos început în anul 1991.
Doresc ca aceste cuvinte să nu fie citite de tine, dragă cititorule, ca un element pur livresc, ca o metaforizare a istoriei sau ca stilistică a realității. Rândurile de față propun să surpindă rațiunile pentru care avem și facem teologie la Alba Iulia.
Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” este o instituție de stat publică de învățământ superior și cercetare în domeniul teologiei. Această este integrată în sistemul național de învățământ superior și funcțional în baza prevederilor Constituției României, a Legii nr. 84/1995 privind Învăţământul, a Legii nr. 128/ privind Statutul personalului didactic, a Cartei Universitare și a regulamentului propriu de funcționare.
Facultatea de Teologie Ortodoxă a fost înființată ca parte a „1 Decembrie 1918” în anul 1991 prin HG nr. 474/09.07.1991, publicată în Monitorul Oficial al României.
Facultatea de Teologie Ortodoxă și-a început activitatea academică în anul 1991 cu specializarea Teologie-Asistență Socială. Ulterior, oferta academică a fost lărgită cu noi specializări: Teologie Pastorală (1995), Teologie-Litere Engleză (1996), Teologie-Litere Română (2003) și Teologie-Istorie (2003). După reforma învăţământului universitar conform exigenţelor universitare din Declaraţia de la Bologna cele cinci secţii de la Alba Iulia s-au convertit în trei: Teologie Pastorală (pentru pregătirea slujitorilor altarelor), Teologie Didactică (pentru pregătirea profesorilor din învăţământul de stat) şi Teologie Socială (pentru pregătirea asistenţei sociale ale instituţiilor de stat).
Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia funcţionează conform legislaţiei care statuează învăţământul universitar în România, aflându-se sub o dublăare: pe de o parte a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar pe de altă parte a Ministerului Educaţiei Naţionale. Este o Facultate care funcţionează cu binecuvântarea ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.
Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia este parte integrantă a Universității „1 Decembrie 1918”. În cadrul Facultăţii de Teologie funcţionează trei cicluri integrate de studii: licenţă, masterat şi doctorat.
Programe de studii pentru licență: programul de Teologie Ortodoxă Pastorală (acreditat, durata 4 ani, 240 ECTS); Muzică Religioasă (acreditat, durata 3 ani, 180 ECTS); Arta Sacră (acreditat, durata 3 ani, 180 ECTS) și Cinematografie, Fotografie și Media (COMUNICARE AUDIOVIZUALĂ: SCENARISTICĂ, PUBLICITATE MEDIA, FILMOLOGIE) (autorizat, durata 3 ani, 180 ECTS).
După finalizarea licenței vă puteți oferi posibilitatea de a continua a studiilor prin programele de Masterat: Teologie Comparată (2 ani); Mediere interculturală și interreligioasă (2 ani); Muzică religioasă și folclor muzical ( 2 ani) și Arta Mozaicului Bizantin ( 2 ani). Şcoala Doctorală, prin cei 11 conducători de doctorat şi prin programele de studiu aferente, acoperă o vastă arie de cercetare, de teologie sistematică şi bioetică (istoria şi filosofia religiilor, dogmatică, morală, etica vieţii), la teologia practică (liturgică, muzică, omiletică şi catehetică).
Programul de studii Teologie Ortodoxă Pastorală, ciclul de licenţă, este acreditat de Ministerul Educaţiei Naţionale, dezvoltând un învăţământ de calitate în domeniul teologiei şi ştiinţelor umaniste. Obiectivul educaţional al acestui program este determinat de rigurozitate de natură academică (parteneriate de învăţare şi cercetare interne şi internaţionale pentru studenţi, cadre didactice performante, competitivitate, actualitate, interdisciplinaritate) şi de natură duhovnicească (construirea profilului moral al studentului). Cadrele didactice care predau la acest program au beneficiat de forme profesionale în țară și străinătate, ceea ce conferă integrarea educației teologice din Alba Iulia în fluxul internațional de profil.
Calificări și profesii la absolvire: finalitatea studiilor la programul de Teologie Ortodoxă Pastorală are în vedere integrări sacerdotale (specialiști în religie, diacon, preot sau poziții mai înalte în ierarhia Bisericii, specialiști în domeniul social) sau în învățământ, prin absolvirea modulului psihopedagogic (profesori în învățământul primar, și gimnaziul secundar).
Pentru a fi continuu în legătură cu exigențele angajatorilor, am dezvoltat un pachet de discipline practice. În acest sens, există parteneriate încheiate cu factorii direct interesați din țară (Arhiepiscopia Ortodoxă din Alba Iulia, parohii urbane și rurale, ONG-uri) și, de asemenea, prin Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, în cadrul programelor Erasmus+, cu instituții similare din străinătate. Rata de angajare la finalul studiilor este ridicată. Acest lucru este posibil de a vedea puterea de absorbție în acest domeniu prin structura de profil: Arhiepiscopii, Episcopii, Protopopiate, Parohii și ONG-uri, unde sa identificat o nevoie crescută de resursă umană.
Programul de studii Muzică Religioasă din cadrul Facultății de Teologie a fost înființat în anul 2014. Inițiativa înființării acestei secții a venit dintr-o necesitate, deoarece zona nu dispunea de programe de studii superioare care să permită formarea muzicienilor profesioniști. Pe de altă parte, cererea de specialiști în domeniul muzicii a devenit din ce în ce mai mare în ultimii ani, pe fondul intensificării activităților artistice la nivel județean și regional, activități care resimt nevoia unui personal calificat. Acest program are un statut aparte în conturarea peisajului cultural zonal și național, deoarece, prin cele două paliere ale sale – teologic și muzical – contribuie la revalorificarea unei experiențe istorice în care cântarea și rugăciunea se completează armonii.
Programul propune spre studiu discipline împărțite în trei categorii: 1. Discipline care vizează însușirea limbajului culturii muzicale universale; 2. Discipline care vizează însușirea limbajului muzicii de tradiție bizantină; 3. Discipline care tratează tradițiile muzicale naționale și locale. Studenţii interesaţi pot opta pentru cursurile de instrument popular (vioară, acordeon, contrabas etc.). Practica profesională se realizează individual, în cadrul unor cursuri precum canto coral, pian, citire de partituri, sau în comun, în cadrul diferitelor tipuri de formații ale Facultății de Teologie: ansamblu coral; ansamblu psaltic; orchestră folclorică.
Oportunitățile de angajare sunt multiple: capacitatea de a ocupa un post didactic pe specializarea Educație Muzicală în cadrul învățământului preuniversitar; ocuparea unui post de dirijor de cor; cântăreţ bisericesc; membru în diferite tipuri de formații vocale (coruri, grupuri vocale) sau instrumentale (orchestre, fanfare etc.); referent muzical; documentarist (studii superioare).
Cu începere din anul universitar 2018-2019 am deschis un nou program în cadrul facultăților noastre: Arta Sacră, un program cu o durată de 3 ani, finalizat cu obținerea licenței în domeniul Artelor vizuale. Specificul acestui nou program se regăsește în dezvoltarea activității pe arta monumentală mozaic și frescă, o nișă de dezvoltare unică în România. De asemenea, în anul 2021 sa înființat încă o linie de masterat, în domeniul Muzică: Muzică Religioasă și Folclor Muzical.
Din anul 2023-2024 se deschide si specializarea: Cinematografie, Fotografie și Media.
Anual în cadrul Facultăţii se organizează sesiuni de comunicări ştiinţifice adresate studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor. Cugida ritmicitate, deven deja un brand în cercetării, organizăm un Simpozion Internațional sub e ISSTA . Simpozionul se bucură de o largă participare a cercetătorilor din țară și străinătate.
Încercăm, așadar, prin derularea acestor programe de studiu organizate la nivel de licență, masterat și doctorat, să definem o teologie actuală, competitivă, dar în primul rând duhovnicească. Sfântul Evagrie Ponticul lega posibilității existenței teologiei de existență și practică rugăciunii: dacă ești teolog roagă-te și dacă te rogi ești teolog. În condițiile presiunii curentelor secularizării, globalizării și culturii eu-lui antropocentric, vă propunem un alt mod de a fi: o devenire în/spre ființă (cum spunea marele filosof de la Păltiniș).
Pr. Prof. univ. dr. habill. MIHAI HIMCINSCHI,
Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă