Secția „Muzică religioasă” din cadrul FTO Alba Iulia a fost înființată în anul 2014, cu binecuvântarea IPS. Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei si sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Adam Domin, cu scopul de a forma viitori muzicieni, dar și de a desăvârși aptitudinile celor care urmează deja acest minunat drum. Studenții noștri sunt atent îndrumați și călăuziți pe drumul muzicii, propunându-li-se un program de studii complex, care cuprinde cursurile ce stau la baza învățării muzicii ca disciplină la modul general, dar și cursuri cu specific pentru studiul aprofundat al muzicii religioase. Muzica bizantină, folclorul, interpretarea și dirijatul coral, studiul instrumentelor, teoria muzicii, pedagogia muzicală și alte discipline specifice sunt înglobate în cei trei ani de studiu și călăuzesc studentul spre cariera dorită. “Muzica este legătura directă a omului cu Dumnezeu”, spune un vechi citat, și ce bucurie mai mare să aibă omul, decât liniștea dăruită sufletului nostru prin cânt?
Secția „Muzică religioasă” din cadrul FTO Alba Iulia își propune formarea viitorilor absolvenți și pregătirea lor pentru cariere în domeniul învățământului, pregătire soliști instrumentiști, cântăreți bisericești și dirijori.
PREZENTAREA CALIFICĂRILOR ȘI A PROFESIILOR DE LA ABSOLVIRE
- Profesor în învățământul gimnazial, Profesor în învățământul liceal, postliceal. Profesorul de muzică îi coordonează pe elevi în procesul de familiarizare a acestora cu universul muzicii. El formează deprinderi de muncă intelectuală și îi ajută pe elevi să se descopere pe sine, să-și valorifice calitățile și să-și corecteze defectele. De asemenea, organizează la nivelul școlii diferite tipuri de formații muzicale – coruri sau formații instrumentale – prin care elevii sunt ajutați să-și perfecționeze abilitățile de intepretare muzicală vocală sau instrumentală.
- Referent muzical: organizează concerte și festivaluri; pregătește materiale de informare necesare activităţilor muzicale: afişe, invitaţii, bilete, precum și editarea de partituri; coordonează contractele de colaborare și sponsorizare a artiștilor care cântă la concerte; concepe şi coordonează activităţi de strângere de fonduri ce vizează evenimentele muzicale importante; scrie proiecte pentru finanțare în cadrul diferitelor programe ale CL, CJ, AFCN, alte programe naționale și europene.
- Corist: pe lângă cunoașterea limbajului muzical și o bună tehnică vocală, persoana care cântă într-un cor trebuie să dețină capacitatea de a comunica eficient cu ceilalți membri ai corului și cu dirijorul acestuia.
- Cântăreț bisericesc: este persoana care îl ajută pe preot la săvârșirea slujbelor religioase. Cântărețul coordonează cântarea în biserică, dând tonul și susținându-i pe credincioși în execuția cântărilor religioase. Adesea cântărețul se ocupă și de organizarea, instruirea și conducerea corului bisericesc.
- Dirijor: are importanta și dificila misiune de a pregăti și conduce o formație vocală sau instrumentală. Dirijorul se remarcă între ceilalți muzicieni printr-o solidă pregătire teoretică și practică, prin cunoașterea partiturilor tuturor membrilor formației sale și prin capacitatea de a-i coordona în timpul intepretării.
- Documentarist: colecționează, completează și conservă în mod sistematic cărți, periodice și alte documente sau înregistrări audio-vizuale; selecționează lucrări și alte documente în vederea achiziționării; oferă informații din fondul documentar propriu sau obținute prin rețeaua de schimb între bibliotecari, cercetători specializați sau alți utilizatori; efectuează cercetări de biblioteconomie și analizează sau modifică serviciile, în funcție de necesitățile formulate de utilizatori.
Inițiativa înființării acesteia a venit dintr-o necesitate, întrucât zona nu dispunea de programe de studii superioare care să permită formarea muzicienilor profesioniști. Pe de altă parte, cererea de specialiști în domeniul muzicii a devenit din ce în ce mai mare în ultimii ani, pe fondul intensificării activității artistice la nivelul județului prin apariția unor formații de profil (fanfară, orchestră) care au nevoie de personal calificat. Această secţie are un statut aparte în conturarea peisajului cultural zonal şi naţional, întrucât, prin cele două paliere ale sale – teologic şi muzical – contribuie la revalorificarea unei experienţe istorice în care cântarea şi rugăciunea se completează armonios. Secția își propune să ofere o perspectivă plurivalentă asupra muzicii, abordând atât elemente ale culturii muzicale universale, cât și aspecte care țin de cultura muzicală națională și locală. Cadrele didactice care predau la această specializare provin din mai multe zone ale țării – Alba, Cluj, Iași – studenții având ocazia să lucreze cu specialiști capabili să ilustreze specificul unor tradiții muzicale locale variate. Un alt aspect care merită menționat este acela al deschiderii pe care secția o oferă din punctul de vedere al accesului la cultura muzicală universală. Prin cele două tipuri de limbaje muzicale care sunt studiate – cel occidental și cel bizantin – absolvenții acestei specializări dobândesc accesul atât la cultura muzicală apuseană, cât și la cea răsăriteană, totalizând o experiență de două milenii.
PRINCIPLALELE DISCIPLINE STUDIATE
Studenții noștri sunt atent îndrumați și călăuziți pe drumul muzicii, propunându-li-se un program de studii complex, care cuprinde cursuri ce stau la baza învățării muzicii ca disciplină la modul general, dar și cursuri cu specific pentru studiul aprofundat al muzicii religioase. Am putea împărți diciplinele studiate în 3 categorii:
1) discipline care vizează însușirea limbajului culturii muzicale universale. Dintre acestea amintim: Teorie, Solfegiu, Dicteu; Istoria muzicii; Armonie; Contrapunct; Forme și analize muzicale, Teoria instrumentelor, Citire de partituri. Cunoștințele dobândite la aceste discipline vor permite studentului să analizeze și să interpreteze corect o piesă muzicală dintr-o anumită perioadă stilistică. Aceste abilități vor putea fi dezvoltate la cursurile de Ansamblu coral și Dirijat cor.
2) discipline care vizează însușirea limbajului muzicii de tradiție bizantină: Teoria muzicii bizantine; Paleografie muzicală bizantină; Istoria muzicii bizantine. Odată însușite, noțiunile specifice acestei culturi muzicale vor fi puse în practică la cursurile de Ansamblu psaltic, precum și prin participarea la slujbele desfășurate în capela Facultății.
3) discipline care tratează tradițiile muzicale naționale și locale. Folclorul este una dintre marile bogății ale țării noastre care trebuie cunoscută și pusă în valoare. După o prezentare a tradițiilor muzicale specifice fiecărei zone folclorice, studenții vor avea ocazia să analizeze specificul zonei din care provin. Cei interesați pot opta pentru cursurile de instrument popular (vioară, acordeon, contrabas etc.), având ocazia să facă parte din formația folclorică a Facultății de Teologie.
OPINII ALE STUDENTILOR DE LA SPECIALIZARE (TESTIMONIALE)
,,Pentru mine școala aceasta reprezintă locul în care m-am regăsit, după mulți ani de căutări și rătăciri în alte direcții. E un loc unde, dacă vrei, poți ajunge să Îl cunoști pe Dumnezeu și să îți dorești să cânți ȘI pentru El, nu doar pentru oameni”. (Adriana Irimie, anul 3)
„Acesta facultate m-a ajutat foarte mult. Am avut profesori foarte buni”. (Alexandra Făiniși, anul 3).
„Facultatea este locul unde am întâlnit oameni de valoare care te pot pregăti pentru viață. Atmosfera din facultate este plăcută fiindcă colegii se ajută reciproc, fapt prin care dovedim că suntem uniți în credință și dragoste de Dumnezeu”. (Nagy Adriana Flavia, anul 3)
„Acești trei ani de facultate au fost niște ani foarte frumoși. Am învățat lucruri foarte interesante. Am crezut că știu multe despre muzică, dar m-am înșelat. Abia aici am intrat în noimele mai adânci ale muzicii. Muzica este cântul sufletului, este hrană pentru minte”. (Gabriela Dumitrașcu, anul 3).
„Sunt fericită și împlinită că mă pot perfecționa în muzică. Felicitări tuturor celor care s-au implicat în înființarea acestei secții. Am venit în această instituție doar cu darul dat de Dumnezeu, fără să cunosc note muzicale. Acum, în anul al doilea de studiu, sunt mulțumită de cât am acumulat cu ajutorul profesorilor care susțin cursurile cu profesionalism, căldură și răbdare. Noi, studenții, suntem binecuvântați de Dumnezeu să avem posibilitatea de a ajunge la performanță în muzică cu ajutorul dumnealor. Cu voință și multă muncă din partea noastră, a studenților, se poate ajunge departe. Încurajez pe toți cei care vor să studieze „Muzica religioasă” în cadrul Facultății de Teologie din Alba Iulia să nu ezite să se înscrie la cursuri. Nimic nu este imposibil dacă ai voință, chiar și la o vârstă înaintată”. (Maria Păucean, anul 2).
„Pentru mine această facultate a fost mâna destinului. La 50 de ani nu îndrăzneam să cred că aș putea să mai fac o facultate și, mai ales, muzică religioasă. Cântam în corul bisericii de 3 ani și dirijorul corului m-a sfătuit să mă înscriu. Îmi place foarte mult să cânt, dar nu am cunoștințe muzicale, iar acesta a fost principalul impediment, ca să zic așa. Dar acum, după un an, cu ajutorul profesorilor de aici am reușit să îmi însușesc noțiunile necesare pentru a merge mai departe. Nu este o facultate ușoară dar, dacă există pasiune și vis, totul este posibil. Să cânți, să îți încânți sufletul tău și al celor ce te ascultă e nemaipomenit de frumos! Îndrăzniți și urmați-vă visul, indiferent de cunoștințele muzicale și indiferent de vârstă. Se poate. Succes!” (Paulica Novac, anul 2).
„Înființarea secției de muzică în cadrul Facultății de Teologie cred că este benefică deoarece este o bună oportunitate pentru cei care vor să aprofundeze muzica. Muzica, precum și celelalte arte, au stat la baza educației încă din Antichitate, ea fiind cea care sensibilizează inima. Aici, la această secție, prin ceea ce învățăm, fie muzică clasică, fie muzică psaltică, devenim mai sensibili și cu capacitatea de adâncire mai mare, iar, pentru unii, poate fi un pas înainte în creșterea lor spirituală”. (Mihaela Ignat, anul 3).
PREZENTAREA PARTENERILOR DE PRACTICĂ
Practica profesională se realizează individual, în cadrul unor cursuri precum canto coral, pian, citire de partituri, sau în comun, în cadrul diferitelor tipuri de formații ale Facultății de Teologie: ansamblu coral, ansamblu psaltic, orchestră folclorică.
Instituție parteneră: Arhiepiscopia Ortodoxă Română de Alba Iulia.
POSIBILITĂȚI DE CONTINUARE A STUDIILOR
În prezent avem o linie de masterat dedicata acestor absolventi: MUZICA RELIGIOASĂ ȘU FOLCLOR MUZICAL, domeniu de masterat din domeniul Muzică
OPORTUNITĂȚI DE ANGAJARE PE PIAȚA MUNCII
Oportunitățile sunt multiple: posibilitatea de a ocupa un post didactic pe specializarea Educație muzicală în cadrul învățământului primar și gimnazial; ocuparea unui post de dirijor de cor; ocuparea unui post de cântăreț bisericesc; membru în diferite tipuri de formații vocale (coruri, grupuri vocale) sau intrumentale (orchestre, fanfare); referent muzical.